Érettségi felkészítés- beszámoló

Lezárult az a tízhetes oktatói- és mentori program, amelynek keretén belül az Esze Tamás Gyermekotthon lakóit segítettük sikeres érettségi vizsgák teljesítésében.

Nagyszerű lehetőség volt ez; A. és Cs. számára, mert a foglalkozások alkalmával lehetőségük nyílt a nyelvtanulásra és a már meglévő tudásuk fejlesztésére, és nekünk, a Skills nyelviskola csapatának, hiszen alapítványunk ismét olyan diákok céljait támogathatta, akik nagyobb hátránnyal indulnak az életben, mint legtöbb társuk.

Nem csak a szerető, támogató család hiányzik a fiatalok mellől, de a mindennapokban is gyakran érik őket negatív hatások akár az iskola falain belül is, csak azért, mert gyermekotthonban élnek. A lányok önbizalma emiatt igen kevés volt az amúgy igen jó képességeikhez képest.

Már az első találkozó alkalmával döbbenten álltunk e tény előtt, és akkor értettük meg, hogy a sikeres vizsga mennyivel többet jelent majd, egy egyszerű osztályzatnál a bizonyítványban. Az együtt töltött órák nem csak a nyelvtudás, de az önbizalom építéséről is szóltak. A lányok szívesen vettek részt a foglalkozásokon és úgy tűnt megszerettettük velük az angol nyelvet és a bizalmukkal is megtiszteltek minket. Sok magánéleti kérdés merült fel a tíz hét folyamán, amelyekkel később már az órákon kívül is foglalkoztunk.

Több lett a feladatunk, de a kitartó munka megtérült és sikerélmény sem maradt el. Cs. és A. nagyon ügyesen teljesítettek az érettségi vizsgán, a Skills nyelviskola csapata pedig nagyon büszke rájuk.

Mindemellett a továbbtanulás gondolata is fontossá vált, hiszen eljött az ideje, hogy olyan területen képezzék magukat, ami igazán érdekli őket. Szeptembertől mindketten OKJ tanfolyamokon vesznek részt és természetesen a jövőben is számíthatnak a segítségünkre.

Bízunk benne, hogy még sok hasonló helyzetű fiatalnak tudunk segíteni a jövőben is.

Csathó Zita Luca